Latvija ir zeme ar bagātām un senām maizes gatavošanas tradīcijām, kas ir bijušas ne tikai svarīgas ikdienas ēdiena sagatavošanai, bet arī kultūras, svētku un ģimenes kopības simbols. Maize Latvijā vienmēr ir bijusi augstā cieņā, un tās gatavošanas prasmes tiek nodotas no paaudzes paaudzē.
Rēzeknes sākumskolas 1.klašu skolēni 2025. gada martā kultūrizglītības programmas „Latvijas skolas soma” ietvaros Latgales Kultūrvēstures muzejā apmeklēja muzejpedagoģisko programmu „Kā top maize?”. Nodarbībā izzināja maizes cepšanas tradīcijas, ar interesi noskatījās video “Nu gryuda leidz maizis klaipam”, kas ataino maizes ceļu no grauda līdz klaipam. Iepazinās ar graudu veidiem, to izmantošanu. Bērnos interesi izraisīja senie darba rīki: abra, lize, sirpis, sprigulis u.c.
![]() |
![]() |
Maija: “Nodarbība man patika. Es uzzināju, cik daudz jāstrādā, lai mēs varētu ēst maizi. Bija interesanti skatīties filmu latgaliešu valodā.”
Markuss: “Man visvairāk patika sēdēt pie lielā galda, cienāties ar maizi un medu. Arī tēja bija garšīga.”
Armīns: “Es uzzināju, kādi ir labības veidi. Patika mērīties ar rudziem.”
Katrīna: “Patika izmēģināt, kā senāk mala graudus. Ļoti garšoja maize ar medu.”
Adrians: “Man ļoti garšoja skolotājas ceptā maize. Iepazinos ar senlietām, kuras izmantoja, lai uzceptu maizi.”
Valērija: “Man pagrabā patika senās lietas – lize, abra, akmens dzirnavas miltu malšanai.”
Paldies atraktīvajai nodarbības vadītājai Renātei par interesanto mācību stundu!
Foto G.Ozoliņa
Rēzeknes sākum direktores vietniece
izglītības jomā Gunita Ozoliņa, skolotāja Silvija Neško