Rēzeknes sākumskolas 3.a, 3.d un 1.a klases skolēni 2020.gada 29.septembrī (3.a, 3.d) un 07.oktobrī (1.a) iniciatīvas „Latvijas skolas soma” ietvaros Latgales Kultūrvēstures muzejā apmeklēja muzejpedagoģisko programmu “Kā top maize?”
Nodarbībā skolēni noskatījās video mācību materiālu „Nu gryuda leidz maizis klaipam“, kur improvizēta maizes tapšanas procesa izspēle, izzinot cepšanas tradīcijas, cepšanā lietotos senos saimniecības traukus.
Rēzeknes sākumskolas skolēniem patika un ieinteresēja video filmiņa, kura ir muzeja speciālistu veidots pētījums, kas ataino maizes ceļu – graudu sēju, labības augšanu, kulšanu, graudu malšanu, maizes cepšanas tradīcijas Latgalē. Uzzināja, ka ir četru veidu graudi, ka maizei krāsnī jācepas stundu. Redzēja darba rīkus, kas nepieciešami maizes tapšanas procesā. Saprata, ka, lai izcept garšīgu un smaržīgu maizi, ir nepieciešami gan vairāki darba rīki, gan cilvēku mīlestība un grūts darbs.
Skolēniem aizraujoša un interesanta likās aktivitāte, kur pēc attēliem bija jāatrod darba rīki muzejā – sprigulis, sirpis, abra u.c. Saistoši, ka varēja visu apskatīt, izmēģināt malšanas procesu, kā to darīja senči, malt ar dzirnakmeņiem! Skolēni labprāt atbildēja uz dažādiem jautājumiem.
Paldies Latgales Kultūrvēstures muzeja muzejpedagogam Vincentam Taboram par izzinošu, interesantu muzejpedagoģisko nodarbību, par draudzīgo atmosfēru un iespēju nogaršot maizi, baudīt zāļu tēju ar ievārījumu!
Rēzeknes sākumskolas
bibliotekāre/ skolotāja Inta Lāce