“Ikšķiles saldējums” izglītojošā nodarbība

Rēzeknes sākumskolā 11.02.2019. 4.c klases skolēni apmeklēja izglītojošo nodarbību  „Ikšķiles saldējums”  iniciatīvas ”Latvijas skolas soma” ietvaros.

Skolēni iepazinās ar saldējuma ražošanas pirmsākumiem senajā Ķīnā, par tā ražošanu mūsdienās; noskaidroja , kā top dažādi saldējumi ražotnē „Ikšķiles saldējums”. Izglītojamie tos degustēja, salīdzināja, centās atminēt to sastāvdaļas.

Audzēkņi noskaidroja, ka saldējuma ražošanai izmanto pienu, saldo krējumu un piedevas, turpretī sorbetu  gatavo no augļiem vai ogu masas.

Par nodarbībā dzirdēto un redzēto stāsta izglītojamie:

Aleksandra:  ”Skolā viesojās ”Ikšķiles saldējums”. Pavārs rādīja, kā un no kā gatavo saldējumu. Mēs nogaršojām plombīra, zemeņu, aveņu un melno – ķiršu saldējumu”.

Rihards:  „Uzņēmums ražo saldējumu no ogām un augļiem. Neizmanto krāsvielas un garšas pastiprinātājus. Saldējums ir ļoti, ļoti garšīgs.”

Armands:  „Es uzzināju, ka saldējumu var izgatavot no dabiskām vielām – zemenēm, avenēm, kazenēm un augļiem un piena”.

Valdis:  „Man patika, kā uzņēmums prezentēja savu saldējuma ražotni, stāstīja par saldējuma māksliniecisko noformējumu, kā no tā var izveidot dažādas figūras”.

Jānis: „Uzņēmums ražo – vaniļas, plombīra, šokolādes, apelsīnu, zemeņu, arbūzu, ābolu, rabarberu, valriekstu – auzu pārslu saldējumus”.

Alita: „Es uzzināju, ka Ikšķiles pilsēta ir populāra ar to, ka tur gatavo ļoti garšīgu saldējumu ”.

Arīna:  „Es  zinu, kā var saldējumu gatavot mājās. Man ļoti patika šī nodarbība. Bija ļoti interesanti. Paldies par pasākumu ”.

Nodarbībā  „Ikšķiles saldējums” skolēni uzzināja, kā uzņēmums radies un attīstījies, kā veidojies logo un tā iepakojums, kā saldējums nokļūst no ražotāja līdz pircējam.

Paldies uzņēmumam  „Ikšķiles saldējums” un iniciatīvai  „Latvijas skolas soma” par iespēju paplašināt zināšanas  par profesijām.

Rēzeknes sākumskolas
4.c klases skolotāja Aina Strapcāne