i_1

Rēzeknes sākumskolas 5.m klases skolēni muzejpedagoģiskajā programmā „Latvijas Brīvības cīņas”

Rēzeknes sākumskolas 5.m klases skolēni 2018. gada 30. novembrī Latvijas simtgades iniciatīvas „Latvijas skolas soma” ietvaros Latgales Kultūrvēstures muzejā apmeklēja  muzejpedagoģisko  programmu  „Latvijas Brīvības cīņas”.

Skolēni uzzināja faktus par Latvijas Republikas dibināšanu 1918. gada 18. novembrī, par Latvijas Brīvības cīņu notikumiem, kas risinājās no 1918. gada 18. novembra līdz 1920. gada 11. augustam. Apskatījās otro vecāko saglabāto sarkanbaltsarkano karogu no pirmā Latgales latviešu kongresa.

Sēžot aplī, 5.m klases skolēni meta saviem klases biedriem kamolu un teica, ka viņiem Latvija ir – tēvzeme, ģimene, zilie ezeri, draudzība, piemineklis “Vienoti Latvijai” u.c., tad sadevušies rokās un aizvērtām acīm dziedāja latviešu tautasdziesmu. Skolēni atzina, ka tas bija aizkustinošs mirklis! Piedalījās aktivitātē un prāta spēlēs, īpašu uzmanību veltot Rēzeknei kā vienai no nozīmīgākajām atbrīvošanas cīņu vietām, apskatījās ekspozīciju, kur redzēja Lāčplēša Kara ordeni, ieročus u.c.

Pēc nodarbības skolēni atzina, ka vērtīgi bija apskatīties, kā izskatās 101 gadu vecs Latvijas karogs, kādi uzraksti uz viņa izšūti. Uzzināja, ka Latvijai ir tikai pirmā un vienīgā fotogrāfija, kurā iemūžināta valsts proklamēšana un cilvēki, kas tajā piedalījās.

Paldies Latgales Kultūrvēstures muzeja muzejpedagoģei Ingai Klīdzējai par izzinošu un sirsnīgu muzejpedagoģisko nodarbību!

Rēzeknes sākumskolas 5.m klases audzinātāja Inta Lāce