1.d ista (1024x740)

Māla pikuča piedzīvojumi

Oktobra mēnesī Rēzeknes sākumskolas 1.d klase apmeklēja plānotu muzejpedagoģisko nodarbību LR Kultūras ministrijas iniciatīvas ,,Latvijas skolas soma” ietvaros. Pirms došanās uz Latgales Kultūrvēstures muzeju, mēs klasē pārrunājām par Latvijas simtgades aktivitātēm, par iespējām, ko mums piedāvā valsts šajā ļoti nozīmīgajā gadā.

Māls – tik nozīmīgs un aktuāls dabas materiāls visos vēsturiskajos laikmetos Latvijā. Muzejā sākumā noskatījāmies virtuālo keramikas spēli, kurā skolēni uzskatāmā veidā iepazinās ar māla pārvērtībām; kur tas atrodas, kā to pārstrādā, kā veido keramikas traukus, kā apdedzina. Tālāk ceļojām pa Latvijā lielāko keramikas ekspozīciju, ko dažādos laikos darinājuši Latgales podnieki. Interesanti uzdevumi bija saklausīt dažādu ierakstu skaņas, pašiem izmēģināt svilpauniekus, ieraudzīt ekspozīcijā tik dažādus māla traukus. Luīze teica: ,,Man ļoti patika atrasties šajā noslēpumainajā istabā!” Ceļojot pa māla valstību, iznāca iet pa īpašām māla pēdiņām. Bērniem tā gribējās atgriezties un vēlreiz iziet šo ceļu.

Un tad vienā no telpām skolēni draudzīgi, ieņēmuši vietas uz spilventiņiem, atrada īstu māla pikuci, no kura katrs veidoja savu suvenīru, līdzpaņemšanai uz mājām. Ar lielu sajūsmu Anastasija izteicās: ,,Man ļoti patika darboties ar mālu un es izveidoju divus suvenīrus!”

Rēzeknes kultūrvēstures muzejā apmeklētās stundas dod daudz nepieciešamo prasmju, iemaņu, izzinoša vēsturiska materiāla. Šajā nodarbībā skolēni labi iepazina mālu, tā īpašības, podnieka amata attīstību. Klasē iesākto tematu vēl varējām turpināt.

Lai mums veiksmīga sadarbība arī turpmāk!

Rēzeknes sākumskolas 1.d klases skolotāja Benita Lazdiņa