Rēzeknes sākumskolas skolēni turpina iepazīt un “pielaikot” profesijas

2017./2018. mācību gadā Rēzeknes sākumskolā tika veiksmīgi iesākts realizēt Eiropas Savienības fondu darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 8.3.5. specifiskā atbalsta mērķa “Uzlabot pieeju karjeras atbalstam izglītojamiem vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” projektu Nr.8.3.5.0/16/1/001 “Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs”, kas sniedza iespēju iepazīt un gūt izpratni par dažādām profesijām, saprast, vai kāda no tām turpmāk būtu saistoša.

34963370_1563079323819832_8785261114687488_n

Teātrī-studijā “Joriks” 3.klašu skolēni vēroja un piedalījās izrādē “Drebošā telts”, aplūkoja ģērbtuves un noskaidroja tajā atrodamo tērpu daudzveidību, izrādes sagatavošanas un radīšanas procesā iesaistītās personas un profesiju pārstāvjus, uzzināja, cik nozīmīgs ir komandas darbs, jo  ne katrs zina, cik daudz dažādu profesiju iespējams iesaistīt teātra darbībā,  lai nonāktu pie galarezultāta – izrādes.

Skolēniem bija iespēja uzzināt un iepazīt ne tikai aktiera, skaņu un gaismu operatora profesijas, kuras sabiedrībā ir biežāk dzirdētas, bet arī tādas kā scenogrāfs, režisors, mākslinieks, gūt priekštatu, vai mākslinieciskā un radošā darba vide viņiem ir saistoša.

Mācību ekskursija un nodarbība “Piena ceļš” 1.klašu grupai tika īstenota z/s “Ceļtekas”, Gaigalas pagastā, tās saimnieces, Diānas Andrejevas, vadībā.

Tajā izglītojamie noskaidroja zemniekam nepieciešamo prasmju un darba daudzveidību, piedalījās piena separēšanas, sviesta kulšanas, siera vārīšanas procesā, vēroja un “sadraudzējās” ar zemnieku saimniecībā mītošajiem dzīvniekiem.

Dažiem skolēniem bija atskārsme, ka darbs laukos var būt netīrs, dažādām smakām pavadošs, taču galarezultāts ir mājdzīvnieku uzticēšanās savam saimniekam, mājās gatavots dabīgs siers, maize, sviests, no vistiņām iegūta ola, kuras dzeltenums ir tiešām dzeltens.34963254_1563080533819711_96254301617258496_n

Savukārt, pasākuma “Eksperimenti un brīnumi” ietvaros 1.klasēm tika sniegta iespēja darboties nodarbībā – darbnīcā “Lielās ķīmijas mazie noslēpumi”, kur izglītojamiem tika radīta interese par ķīmijas nozari un ar to saistītām profesijām, pastāvīgi eksperimentējot ar dažādām vielām, vērojot rezultātus un noskaidrojot to pielietojumu ikdienā.

2.klašu grupas uzzināja un nostiprināja zināšanas par ūdens rašanās procesu un likumsakarībām dabā, atklāja ūdens nozīmi dažādu profesiju darba ikdienā, piem., ugunsdzēsēju un glābēju, kā arī tā nozīmi ikviena cilvēka dzīvē kopumā.

Mācību gada noslēgums karjeras atbalsta sniegšanas procesā Rēzeknes sākumskolā ietvēra ne tikai ekskursijas un darbnīcas, bet arī grupu konsultācijas/nodarbības 1.klasēm ar karjeras konsultantu, kur skolēni darbojās pāros veidojot no aplikāciju papīra savu profesiju pārstāvi, noskaidroja dažādu profesiju pārstāvju darba apģērbu un atribūtiku un  attīstīja prezentācijas prasmes, demonstrējot savu veikumu saviem klasesbiedriem.

Rēzeknes sākumskolas pedagogs  – karjeras konsultants 1.-3.klašu grupā Karolīna Vogina novēl skolēniem, viņu vecākiem un pedagogiem patīkamas vasaras brīvdienas un uz tikšanos jaunajā 2018./2019.mācību gadā!